Konsultinfo

Ändringar i grund­villkor 2025

Den som redovisar max 10 hektar jordbruksareal kommer att få undantag från grundvillkorskontroller och grundvillkorsavdrag. Från 2025 införs också sociala grundvillkor, och från dem görs inga undantag.

Undantag från kontroll och avdrag av grund­villkor om du har max 10 hektar jordbruksareal

Du som söker jordbrukarstöd behöver följa grundvillkoren. Från 2024 kommer vi dock inte att kontrollera om du följer grundvillkoren om du redovisar max 10 hektar jordbruksareal i din SAM-ansökan. Då kommer du inte heller att få något avdrag på ditt stöd på grund av överträdelser av grundvillkoren. Undantaget gäller inte sociala grundvillkor.

Enstaka lantbrukare kan ha fått kontroll av grundvillkoren under 2024 innan bestämmelsen trädde ikraft, eller andra kontroller som berör specifika grundvillkor. Men dessa lantbrukare kommer inte att få något avdrag på stöden även om kontrollanten har upptäckt överträdelser av grundvillkoren.

Om du redovisar över 10 hektar i din SAM-ansökan och sen drar tillbaka areal efter att du har fått en kontroll och ett meddelande om att du har överträdelser av grundvillkoren, måste du kunna visa att det finns andra skäl än att undvika avdrag. Om du inte kan visa det riskerar du att få avdrag även om du har max 10 hektar i din SAM-ansökan. Det beror på att Jordbruksverket inte får betala ut jordbrukarstöd till en sökande som har skapat förutsättningarna för stöd på ett konstlat sätt, i strid med målen för EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Det kan även finnas andra fall där den redovisade arealen hamnar under gränsen och du kan få grundvillkorsavdrag ändå om det rör sig om konstlade förutsättningar.

Sociala grund­villkor

Sociala grundvillkor gäller dig som är arbetsgivare och söker jordbrukarstöd, oavsett hur stor jordbruksareal du redovisar i din SAM-ansökan. Sociala grundvillkor består av skyldigheter som du har gentemot dina arbetstagare kopplade till regler kring arbetsvillkor och arbetsmiljökrav.

Du behöver inte göra något särskilt med anledning av de sociala grundvillkoren. Om du följer de regelverk kring arbetsmiljö och arbetsvillkor som redan finns idag uppfyller du även de sociala grundvillkoren.

Om du som får stöd begår en överträdelse av ett socialt grundvillkor får du ett avdrag på dina jordbrukarstöd. Exakt hur avdragen och handläggningen inom systemet med sociala grundvillkor kommer att se ut är inte klart än. Vi förväntar oss slutligt besked kring detta i november eller december.

Alla nyheter finns på jordbruksverket.se

Du kan läsa om alla ändringar i grundvillkoren och andra nyheter inför 2025 på vår webbsida om nyheter i jordbrukarstöden.

Nyheter i jordbrukarstöden 2025 Länk till annan webbplats.