Konsultinfo

Det kan bli fel i beräkningen för växtföljd när man anger grödkod 80, 16 eller 63 i SAM Internet

Det finns ett fel i analysen som kontrollerar om man uppfyller kraven på växtföljd i SAM Internet. Felet innebär att om man anger grödkod 80 (grönfoder), 16 (stråsäd till grönfoder/ensilage) eller 63 (energigräs) behöver man själv beräkna och kontrollera om man uppfyller kraven på växtföljd eller inte.

Det här gäller om man anger grödkod 80 (grönfoder) eller 16 (stråsäd till grönfoder/ensilage)

När man anger grödkod 80 eller grödkod 16 på ett skifte i ansökan så behöver man även ange en undergröda. Om man byter undergröda på skiftet i årets ansökan jämfört med förra året så blir inte beräkningen för växtföljden rätt. Det räknas då inte som ett grödbyte fast det borde göra det. Det innebär att analysen av växtföljdskravet i SAM Internet kommer felaktigt visa att man har bytt gröda på en för liten andel av sin åkermark.

Eftersom vi inte tittar på undergrödan i beräkningen så kan det också bli fel för den som förra året exempelvis hade grödkod 3 (havre) på skiftet och i år anger grödkod 80 eller 16 och även anger grödkod 3 (havre) som undergröda. I detta fall räknas det då som ett grödbyte fast det inte ska göra det. Analysen kommer då felaktigt visa att man har bytt gröda på en för stor andel av sin åkermark.

I båda dessa fall måste man själv beräkna och kontrollera om man uppfyller kraven på växtföljd. Det är alltså viktigt att vara extra observant när man anger grödkoderna 80 och 16.

Det här gäller för grödkod 63 (energigräs)

Grödkod 63 (energigräs) kan vara både 1-årig och flerårig. I nuläget så räknas grödkod 63 bara som en 1-årig gröda och undantas därför aldrig i i beräkningen för växtföljd i SAM Internet. Om man exempelvis odlar rörflen på marken så är det en flerårig gröda men i beräkningen så blir den inte undantagen. Detta innebär alltså att analysen av växtföljdskravet kan visa fel när man anger grödkod 63 beroende på om man har ett energigräs som är 1-årigt eller flerårigt.