Konsultinfo

Ekologiska lantbrukare måste söka undantag för icke-ekologiskt utsäde och nya lantbrukare ska anmäla sin verksamhet

Lantbrukare med ekologisk produktion ska använda ekologiskt utsäde så länge det finns tillgängligt. Nu är i stort sett allt vårutsäde slut i databasen för ekologiskt utsäde OrganicXseeds. Sedan 1 januari gäller nya regler som påverkar ekologiska lantbrukare.

Viktigt att tänka på före sådd och sättning

Nytt för i år är att ekologiska lantbrukare måste ansöka om individuellt undantag för att använda icke-ekologiskt obetat utsäde om det inte finns ekologiskt utsäde.

Odlare av ekologisk matpotatis måste köpa ekologiskt utsäde till 10 procent av sin matpotatisareal och sedan ansöka om individuellt undantag för att få odla icke-ekologiskt obetat utsäde på resten av arealen.

Man ansöker om undantag hos sitt kontrollorgan via OrganicXseeds. Observera att man måste ha fått undantaget godkänt innan sådd eller sättning.

Läs mer om ekologiskt utsäde Länk till annan webbplats.

OrganicXseeds – databasen för ekologiskt utsäde Länk till annan webbplats.

Lantbrukare som börjar med ekologisk produktion ska anmäla sin verksamhet till Jordbruksverket

Nytt är också att lantbrukare som börjar med ekologisk produktion måste anmäla sin verksamhet till Jordbruksverket. Anmälan ska göras innan de släpper ut ekologiska produkter eller produkter under omställning på marknaden eller innan de börjar med omställningsperioden. Anmälan görs via vår e-tjänst Anmälan till certifieringssystemet eller på blankett.

Efter att lantbrukare har anmält sin verksamhet till Jordbruksverket behöver de också ansöka om certifiering hos ett kontrollorgan för ekologisk produktion. Tänk på att anmälan till Jordbruksverket måste göras innan kontrollorganet kan fatta beslut om certifiering och anslutning till kontrollorganet.

Regler och certifiering för ekologisk produktion Länk till annan webbplats.

Anmälan till certifieringssystemet – ekologisk produktion (e-tjänst) Länk till annan webbplats.