Konsultinfo

Fler grödor får odlas på miljöytor 2024

Regeringen beslutade den 29 februari om att tillämpa den nya möjligheten att anmäla fång- och mellangrödor samt kvävefixerande grödor, utöver trädor och fältkanter, som miljöyta för att uppfylla kravet i grundvillkoret GAEC 8 inom jordbruksstöden. Jordbruksverket arbetar nu med att tillämpa ändringen i regelverk och SAM Internet.

Ett av grundvillkoren för jordbrukarstöden handlar om att den som omfattas av krav på miljöytor ska ha miljöytor på minst 4 procent av sin åkermark. Miljöytorna får inte användas för produktion. Man kan ha bevuxen träda, blommande träda, bevuxen fältkant, blommande fältkant och gröngödslingsgröda som miljöyta. Detta grundvillkor kallas GAEC 8.

Den 29 februari beslutade regeringen att även tillåta odling av kvävefixerande grödor samt fång- och mellangrödor för att uppfylla kravet. Dessa ska odlas utan växtskyddsmedel och får användas för produktion.

Godkända grödor

Som kvävefixerande grödor räknas huvudgrödor som ingår i familjen ärtväxter.

Som fånggrödor räknas fånggrödor och mellangrödor som har sin huvudsakliga tillväxt mellan två huvudgrödor. Det innebär att fånggrödan ska sås in i huvudgrödan eller efter skörd av huvudgrödan. Eftersom fång- och mellangrödor ska finnas mellan två huvudgrödor kan fång- och mellangrödor som redovisats som miljöyta inte användas som huvudgröda 2025.

Vilka villkor som i övrigt ska gälla för kvävefixerande grödor och fånggrödor kommer att stå i förordning (2022:1826) om EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Troligen tas beslut om ändringarna i mitten av mars, vi kommer att informera mer efter det.

Uppdatering av SAM Internet runt vecka 12

Jordbruksverket arbetar nu med att uppdatera informationen på webbplatsen där det kommer framgå vad som gäller för grundvillkoret om miljöytor 2024.

Man kommer att kunna redovisa kvävefixerande grödor och fång- och mellangröda som miljöyta i SAM Internet. Jordbruksverket håller just nu på att uppdatera SAM Internet med funktionerna som behövs för att göra det. Vår plan är att lantbrukarna ska kunna anmäla miljöytorna i SAM Internet senast i slutet av vecka 12.

Har man redan skickat in sin SAM-ansökan, men vill använda sig av de nya miljöytorna, så kan man gå in och uppdatera sin ansökan när de nya funktionerna finns i SAM Internet.

Grundvillkor miljöytor (GAEC 8) på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Regeringens pressmeddelande om ändring i GAEC 8 miljöytor Länk till annan webbplats.