Konsultinfo

Förändringar i jordbrukarstöden 2025

Till nästa års SAM-ansökan kommer det att ske vissa förändringar. Du kan läsa mer om ändringarna på vår webbplats, som vi kommer att uppdatera löpande under hösten. En del av förändringarna är förslag som inte är beslutade av EU ännu.

Nyheter i stöden Länk till annan webbplats.

Ändringar i grundvillkor

Krav på miljöytor försvinner

Från och med 2025 finns det inte längre något krav på att den som omfattas av kravet på miljöytor måste ha miljöytor på minst 4 procent av sin åkermark.

Förslag på att krav på marktäckning ska minska

Grundvillkoret om marktäckning innebär att en viss andel av åkermarken ska vara bevuxen under hösten eller lämnas obearbetad efter skörd. Vi föreslår att sänka kravet på marktäckning i sydligaste Sverige, och att ekologiska lantbrukare i Mellansverige ska bli helt undantagna. EU-kommissionen har inte godkänt förslaget än.

Förslag på ändring i krav på växtföljd

Grundvillkoret om växtföljd innebär att det finns begränsningar när det gäller hur många år i rad man får odla samma gröda på marken. Till 2025 föreslår vi en mindre ändring som innebär att vallinsådd i majs och efterföljande gröda i färskpotatis ska ses som byte av gröda. EU-kommissionen har inte godkänt förslaget än.

Ny miljöersättning

Eftersom grundvillkoret om krav på miljöytor tas bort, har vi tagit fram ett förslag på en ny ettårig miljöersättning för blommande åker och fältkant. Den ska kunna sökas av lantbrukare i hela landet. EU-kommissionen beslutar om den nya ersättningen i slutet av året, och då kan vi berätta mer om den.

Ersättning för precisions­jordbruk i hela landet

Den ettåriga ersättningen för precisionsjordbruk – planering kommer att vara möjlig att söka i hela landet. Från och med 2025 behöver den som söker ersättningen alltså inte ha sin mark i nitratkänsligt område.