Konsultinfo

Force majeure och andra möjligheter att slippa avdrag om en lantbrukare inte kan uppfylla stödvillkoren på grund av restriktionerna i zonen med afrikansk svinpest i Västmanland

Det är inte aktuellt med några generella regellättnader för stöden just nu i den smittade zonen med afrikansk svinpest i Västmanland. Men det finns möjlighet att hävda force majeure eller att ansöka om undantag.

Om lantbrukaren inte kan uppfylla stödregler eller grundvillkor på grund av restriktionerna kan han eller hon hävda force majeure. Det måste i så fall göras skriftligt till länsstyrelsen inom 15 arbetsdagar efter att lantbrukaren upptäcker att det inte går att uppfylla stödreglerna eller grundvillkoren.

När det gäller grundvillkoren finns även en möjlighet att inte få avdrag för en grundvillkorsöverträdelse om överträdelsen beror på ett beslut som fattats av en myndighet. Lantbrukaren ska då uppmärksamma länsstyrelsen på att den konstaterade överträdelsen beror på myndighetens beslut.

När det gäller miljöersättning till betesmarker och slåtterängar och miljöersättning till fäbodar kan man efter beslut enligt epizootilagen få undantag från

  • förbudet mot att utföra åtgärder som riskerar att skada landskapselement samt natur- och kulturvärden på marken
  • kravet på bete/kravet på betestryck.

Lantbrukaren behöver inte hävda force majeure i det här fallet.

Det finns fler möjligheter att slippa avdrag på stöden på grund av Jordbruksverkets beslut om en smittad zon och restriktioner. Du kan kontakta länsstyrelsen om du har frågor om detta.

Afrikansk svinpest Länk till annan webbplats.