Konsultinfo

Inför 31 oktober

31 oktober är sista datum för att dra tillbaka hela eller delar av SAM-ansökan. Det gäller även ansökan om åtagande. Den 31 oktober är också sista dag för att skicka in foton via appen Geofoto, för den som fått ett brev med avvikelser i markuppföljningen.

Till och med den 31 oktober går det också att dra tillbaka skiften i ansökan (det vill säga bocka ur att man söker stöd för skiftet i SAM Internet, eller ta bort marken helt ur ansökan genom att ändra grödkod till 314 på skiftet).

Viktiga datum för jordbrukarstöden Länk till annan webbplats.

Agera på brev med resultat från mark­uppföljningen

Den första säsongen där Sverige använder sig av uppföljning av jordbruksmark med hjälp av satelliter är i full gång.

Det första brevet med resultat från markuppföljningen skickades ut till lantbrukare i början av juli. Analyserna av satellitbilderna har fortsatt under hela sommaren och i början av oktober kommer det sista brevutskicket till de lantbrukare som har avvikelser i markuppföljningen.

Det är mycket viktigt att den som får ett brev med avvikelser agerar. Annars kommer avvikelsen att kvarstå och leda till avdrag på stöden.

Man kan antingen skicka in bevis på att marken uppfyller villkoren med hjälp av mobilappen Jordbruksverket Geofoto eller dra tillbaka sin ansökan om utbetalning av stöd på de berörda skiftena.

Sista dag att skicka in foton via appen Geofoto eller att dra tillbaka hela eller delar av ansökan är den 31 oktober.

Ladda ner senaste versionen av mobilappen Geofoto

Det finns nu en ny version av mobilappen Jordbruksverket Geofoto. I denna version har flera kritiska fel åtgärdats. Det är därför viktigt att alla som använder mobilappen går in i Play butiken eller App store och laddar ner den senaste versionen.

Rätt kontonummer

För att få sina pengar i tid är det viktigt att ha angett rätt kontonummer till Jordbruksverket. Det snabbaste och enklaste sättet att anmäla eller ändra kontonummer är på Mina sidor, men det går också att använda en blankett.

Blankett för att ändra kontonummer Länk till annan webbplats.