Konsultinfo

Krisreserven för 2020 betalas tillbaka

Den 13 maj påbörjar vi återbetalningarna av krisreserven. 2020 års krisreserv användes inte för krisåtgärder inom EU. Pengarna ska därför betalas tillbaka till de lantbrukare som 2021 fick ett avdrag för krisreserven. Detta ska inte förväxlas med det krisstöd som Regeringen beslutat om.

Beslutsbrev om återbetalningen är på väg till dem som är berörda. De som inte kommer med i den här utbetalningsomgången kommer få sina pengar vid ett senare tillfälle.

Utbetalningen ska inte blandas ihop med det stödpaket som Regeringen planerar att betala ut till djurproduktion och växthusföretag på grund av kriget i Ukraina och den senare tidens stora kostnadsökningar för jordbruks- och trädgårdssektorn.

Vad är krisreserven?

Lantbrukare i EU:s medlemsländer bidrar varje år till en krisreserv som är tänkt att användas vid eventuella kriser inom jordbrukssektorn. Pengarna som inte använts betalas tillbaka till de lantbrukare som fick avdrag på direktstöden året innan. Det är lantbrukare som fått gårdsstöd, nötkreatursstöd, förgröningsstöd och stöd till unga jordbrukare som avsätter pengar till krisreserven. Det brukar röra sig om mellan 1 och 3 procent av det belopp som betalas ut i stöd som överstiger 2 000 euro.