Konsultinfo

Markuppföljnings­brevet från den 2 oktober – var uppmärksam om det finns block där lantbrukaren har begärt ändring­

I markuppföljnings­brev nummer 3 som skickades till lantbrukare den 2 oktober har det fallit bort information kring skiften som ligger på ett block där lantbrukaren själv har begärt en ändring. Om det finns sådana skiften med i brevet, så ska ansökan ligga kvar.

I brevet finns alla skiften med som har en avvikelse i mark­uppföljningen eller i de administrativa kontrollerna. Det innebär att även skiften på block där lantbrukaren själv har begärt en ändring – och ändringen inte är handlagd – finns med om de har avvikelser.

Dessvärre har informationen till lantbrukaren om att inte dra tillbaka ansökan på skiften där de själva har begärt ändring inte kommit med i brevet. Det gör att lantbrukare felaktigt uppmanas att dra tillbaka ansökan på sådana skiften. Det gäller skiften med administrativa kontroller där blocket inte ger rätt till stöd, eller där det har skett ett byte av ägoslag från till exempel åker till betesmark, och marken på blocket som inte är giltig för de stöd som har sökts på det.

Så om lantbrukare har skiften med i brevet där de har begärt en ändring som inte är handlagd så ska ansökan ligga kvar. Om du är osäker på om blocket har handlagts, kan du kontakta länsstyrelsen.

Om det gäller en avvikelse på aktivitets­krav ska man skicka in foton i appen Geofoto som vanligt även om skiftet ligger på ett block där lantbrukaren har begärt en ändring.