Konsultinfo

Nya appen Geofoto och större möjlighet att ändra i SAM-ansökan ska minska risken för avdrag

Från och med i år har lantbrukare större möjligheter att ändra sin ansökan om jordbrukarstöd jämfört med tidigare. Det beror på att Jordbruksverket och länsstyrelserna regelbundet kommer att använda satellitbilder för att följa upp all jordbruksmark i Sverige, och informerar lantbrukarna om det finns avvikelser. Nu är appen Jordbruksverket Geofoto lanserad som lantbrukare ska använda för att ta foton på sina marker för att visa att de exempelvis har genomfört en aktivitet på sina skiften.

Det är bara aktuellt att använda appen när man har fått information via brev om att det finns en avvikelse på skiftet mot vad man har angett i sin SAM-ansökan. Breven skickas ut via länsstyrelsen ca tre gånger under sommaren och hösten, med start i början av juli. De andra breven kommer i augusti och oktober. I breven får lantbrukarna information om hur de ska rätta till det som satelliterna har fångat upp som avvikelser på marken.

Det är viktigt att man följer de anvisningar man får i breven och åtgärdar dem genom att antingen ändra i sin SAM-ansökan eller att skicka in foton med appen Jordbruksverket Geofoto. Om man inte agerar på uppmaningen så kan det i slutändan bli avdrag på stöden.

Ändra i SAM-ansökan Länk till annan webbplats.

Konsulter kan hjälpa lantbrukaren med foton

Om lantbrukaren själv inte vill eller kan använda mobilappen kan man ta hjälp av någon annan, till exempel en anhörig eller en konsult, som laddar ner appen i sin telefon och skickar in fotona för lantbrukarens räkning. Det behövs ingen fullmakt för detta. Lantbrukaren behöver i dessa fall dela med sig av de koder de får i brevet om markuppföljningen. Vilka skiften man ska fota står i brevet.

Så använder du appen Jordbruksverket Geofoto Länk till annan webbplats.

Uppföljning av jordbruksmark med digital teknik Länk till annan webbplats.