Konsultinfo

Nytt stöd att söka för förädling

Från och med den 1 februari finns det ett nytt investeringsstöd för förädling att söka. Närmare 190 miljoner kronor har fördelats ut till länsstyrelserna och Sametinget som handlägger stödet.

Stödet kan sökas av mindre företag som vill förädla jordbruks-, trädgårds-, rennärings- eller naturprodukter till olika livsmedel. Förutom jordbruks- och trädgårdsprodukter kan förädlingen omfatta renkött och annat vilt samt bär, örter, och blommor.

Förädlingsstödet syftar till att främja en robust livsmedelskedja, minska sårbarheten för företag och öka landets livsmedelsproduktion.

Det är möjligt att få upp till 40 procent av investeringskostnaden i stöd, som högst 1,2 miljoner kronor.

Investeringsstöd för förädling av jordbruksprodukter Länk till annan webbplats.

Investeringsstöd för diversifiering till annat än jordbruk

För den som har ett jordbruks- trädgårds- eller rennäringsföretag och vill bredda sin verksamhet kan det befintliga investeringsstödet för diversifiering vara intressant.

Diversifiering är all annan verksamhet som en jordbruksföretagare kan göra på sin fastighet som inte räknas som jordbruk, trädgårdsodling, rennäring eller livsmedelsförädling. Diversifieringsstödet kan även ges till förädling som inte är livsmedel för människor, exempelvis träprodukter, smådjursfoder och hudvårdsprodukter samt verksamheter som entreprenad, kursverksamhet och turism.

Syftet med stödet är att utveckla näringslivet på landsbygderna, och på så sätt skapa tillväxt och sysselsättning. Sådana investeringar minskar företagens sårbarhet och ger dem ytterligare ett ben att stå på.

Det är möjligt att få upp till 40 procent av investeringskostnaden i stöd, som högst 800 000 kronor.

Investeringsstöd för diversifiering till annat än jordbruk Länk till annan webbplats.