Konsultinfo

Slututbetalningar av jordbrukarstöd, utbetalning av krisstöd och datum för SAM 2024

Den 15 december startar slututbetalningarna för flera jordbrukarstöd, bland annat gårdsstöd, nötkreatursstöd, stöd till unga jordbrukare samt flera miljöersättningar. Utbetalningen av krisstöd till jordbruksföretag startar den 22 december.

Slututbetalningarna av jordbrukarstöden sker framöver löpande varje fredag.

Genom att logga in på Mina sidor kan du se ditt beslutsbrev lite innan du får det i brevlådan. Du hittar beslutsbreven på första sidan du kommer till när du loggat in, under rubriken Kommunikation i mina ärenden.

Utbetalningsplan för jordbrukarstöden Länk till annan webbplats.

Utbetalning av krisstöd

Från och med den 22 december kommer vissa jordbruksföretag att få ta del av det krisstöd som EU och regeringen beslutat om för att kompensera för vårens och sommarens ogynnsamma väderförhållanden. Det gäller jordbrukare med vårsådda spannmåls- och oljeväxtgrödor eller nötkreatur.

Stödet baseras på 2023 års ansökningar av gårdsstöd respektive nötkreatursstöd. Det innebär att du inte har behövt göra en särskild ansökan för att få ta del av stödet. Har du både nötkreatur och vårsådda spannmåls- och oljeväxtgrödor får du stöd för båda delarna.

Du kommer att kunna se beloppet på Mina sidor ett par dagar före utbetalningen. Ifall du får krisstödet ihop med andra stödutbetalningar kan du se respektive stöd och belopp på Mina sidor under Utbetalningar och avräkningar. Beslutsbreven för krisstödet kommer först i slutet av februari 2024 när alla utbetalningar är gjorda.

Vilka grödor du kan få stöd för och vilka belopp du får per hektar eller djurenhet kan du läsa mer om på vår webbplats.

Krisstöd till jordbruksföretag 2023 Länk till annan webbplats.

Beslutade datum för SAM-ansökan 2024

Den 8 februari öppnar SAM Internet för ansökan om jordbrukarstöd. Sista dag att skicka in SAM‑ansökan för att få fullt stöd är den 11 april.