Konsultinfo

Tillfällig markklass i miljöersättningen för skötsel av betesmarker och slåtterängar

Jordbruksverket har i år behövt prioritera hårt bland blocken som ska bedömas i ansökan om särskild skötsel i miljöersättningen för skötsel av betesmarker och slåtterängar. Vi kommer därför inte hinna bedöma alla ansökta block i år. Det innebär att de skiften där det saknas tillräckligt underlag för att bedöma och fastställa markklassen får en tillfällig markklass. Detta gör vi för att de lantbrukare som är berörda ska kunna få ett beslut om åtagande och utbetalning i år.

Beslut om åtagande och utbetalning grundas på om man har sökt åtagandenivå särskild skötsel, den grödkod man har angett för marken och den tillfälliga markklassen. Det går att se om några av skiftena har fått tillfällig markklass i det förslag till markklassbilaga som man får inför beslut om åtagande.

De åtagandeytor som får en tillfällig markklass kan komma att klassas om när vi senare bedömer dem. Har man fått utbetalt för betesmark eller slåtteräng med särskilda värden och särskild skötsel på dessa i årets ansökan, kan man komma att behöva betala tillbaka skillnaden i ersättning mellan särskild och allmän skötsel, om vi senare bedömer att marken har allmänna värden.

Miljöersättning för skötsel av betesmarker och slåtterängar Länk till annan webbplats.