Konsultinfo

Trädor i förgröningsstödet får brukas 2022

EU-kommissionen har beslutat att medlemsländerna får undanta vissa villkor i förgröningsstödet. Detta innebär att medlemsländerna får besluta att mark som ligger i träda betraktas som träda även om marken betas, skördas eller används för odling. Undantaget gäller under 2022.

Undantaget innebär att:

  • Mark som anmälts som träda får betas, skördas eller användas för odling och kommer ändå att räknas som träda vid beräkningen av diversifieringsvillkoret.
  • Mark som anmälts som träda och ekologisk fokusareal får betas, skördas eller användas för odling och ändå ligga till grund för att uppfylla kravet om ekologiska fokusarealer.
  • Användning av växtskyddsmedel tillåts på arealen.

Blommande träda och obrukade fältkanter omfattas inte av undantaget.

De lantbrukare som har anmält träda i ansökan och söker kompensationsstöd behöver fortfarande uppfylla villkoren för kompensationsstödet.

Syftet med EU:s beslut är att ge medlemsländerna möjlighet att införa undantag för att öka livsmedelsproduktionen och möta effekterna av Rysslands invasion av Ukraina. Regeringen har ännu inte fattat beslut om undantagen, men det är mycket troligt att de kommer att göra det inom kort.