Konsultinfo

Utbetalningen av krisstöd till jordbruksföretag startar den 22 december

Från och med den 22 december kommer vissa jordbruks­företag att få ta del av det krisstöd som EU och regeringen beslutat om för att kompensera för vårens och sommarens ogynnsamma väder­förhållanden. Det gäller jordbrukare med vissa vårsådda spannmåls- och oljeväxt­grödor eller nötkreatur.

Stödet baseras på 2023 års ansökningar av gårdsstöd respektive nötkreatursstöd.

Den 22 december får 24 000 av de ca 26 000 jordbrukarna sin utbetalning. De jordbrukare vars beslut om gårdsstöd eller nötkreatursstöd ännu inte är fattat kommer att få utbetalningen den 19 januari eller 26 januari. Totalt betalar vi ut ca 190 miljoner kronor.

Jordbrukarna kan se beloppet på Mina sidor ett par dagar före utbetalningen kommer, men beslutsbreven får de först i slutet av februari 2024 när alla utbetalningar är gjorda.

Detta är ett brett stöd som når många jordbrukare. Så som stödet och förordningen är utformade kommer dock en del att få väldigt små belopp i stöd, under 100 kronor. Jordbruksverket har inget eget mandat att sätta en nedre gräns för utbetalning, alla belopp kommer att betalas ut oavsett storlek.

Krisstöd till jordbruksföretag 2023 Länk till annan webbplats.